www.padesatprocent.cz › Tiskové prohlášení: Česká ženská lobby podporuje Ivanu Königsmarkovou

Tiskové prohlášení: Česká ženská lobby podporuje Ivanu Königsmarkovou

Česká ženská lobby, asociace dvaceti nevládních organizací hájících práva žen v České republice, tímto vyjadřuje svoji podporu Ivaně Königsmarkové, prezidentce Unie porodních asistentek. Připojujeme se k výzvě dalších organizací a jednotlivců a požadujeme skutečně spravedlivý soudní proces, který by nestranně a objektivně posoudil, zda opravdu došlo k nějakému pochybení z její strany.

Za naprosto bezprecedentní považujeme rovněž fakt, že paní Königsmarková má pojišťovně hradit náklady spojené s léčbou dítěte. Samozřejmě je smutné a tragické, kdykoliv při porodu nebo po něm zemře dítě. Ovšem rozdíl v tom, jak státní autority stíhají porodní asistentku, která je známou propagátorkou přirozených porodů a obhájkyní emancipace žen - rodiček, ve srovnání s podobnými případy, v nichž figurují lékaři, je zcela evidentní.

Česká ženská lobby s rostoucími obavami sleduje současný vývoj v oblasti porodnictví. Práva žen - rodiček jsou oklešťována a po pozitivních změnách, které nastaly po pádu komunismu, se situace začíná nebezpečně vracet do starých kolejí. Pronásledování samostatně působících porodních asistentek (paní Königsmarková není zdaleka jediná, která čelí represím ze strany státních institucí) je součástí tohoto negativního trendu.

K tomuto vyjádření se rovněž připojil Porodní dům U čápa, o.p.s.

Jana Smiggels Kavková
Předsedkyně České ženské lobby

Tiskové prohlášení České ženské lobby ke stažení

Tiskové vyjádření právních zástupců Ivany Königsmarkové k soudnímu rozhodnutí

Sdílejte s přáteli

Získejte aktuální informace o dění ve světě politiky a o akcích Fóra 50 %.

Kurzy a služby

Objednejte si naše kurzy, facilitaci, konzultace či genderovou expertízu.

Chci podpořit fórum 50 %

Sami si zvolte variantu Vaší podpory. Děkujeme!

duben 132024